Hoe maak ik een begroting?

In de Begrotingsmodule kunt u uw begroting voor het huidige jaar maken, gesplitst naar maand.

•  Ga naar Boekhouding.

•  Kies in het linkermenu voor Begroting.

•  Kies uit de tabbladen of u een begroting van de grootboeken, de kostenplaatsen of (indien u die gebruikt) de herkomsten wilt maken.

U krijgt nu het begrotingsoverzicht te zien

Vooraan bij Totaal vult u het jaarbudget in. Wanneer u vervolgens op enter, tab of de pijltjes drukt wordt het jaarbedrag automatisch verdeeld over de maanden. Deze kunt u ook gemakkelijk zelf weer aanpassen indien gewenst. Daarmee is een seizoenpatroon te creëren in de budgetten. Dit ziet er als volgt uit:

Wanneer u een maandbedrag hoger of lager maakt, kleurt het totaalbedrag rood en komt er bij totaal een suggestie in beeld. Indien u door wilt gaan met het eerst ingevulde jaarbudget klikt u op het pijltje daarachter. Wilt u in plaats daarvan het jaarbudget aanpassen naar de suggestie, dan kunt u dat simpelweg doen door daarop te klikken. Ook kunt u na het aanpassen van een maandbedrag direct op de insert toets klikken; dan wordt het jaarbudget automatisch aangepast aan de ingevulde waardes van de afzonderlijke maanden.

Let op: vergeet vooral niet op te slaan. Dit kunt u met de knop onderaan de pagina doen.

Tip: als u uw begroting van dit jaar opslaat, kunt u hem volgend jaar eenvoudig overnemen en aanpassen. Ook dit doet u met een knop onderaan de pagina: