Hoe maak ik mijn e-mails goed leesbaar op een smartphone?

Het is vaak een hele klus om e-mails er goed uit te laten zien in zowel een normaal mailprogramma als Outlook, als in webmail zoals GMail, en bovendien op kleinere schermen zoals van een smartphone. Gelukkig is er sinds 2021 de optie email via template om uw communicatie in ieder geval overal leesbaar te houden.

Email via template

Mocht u zelf verder willen experimenteren met ingewikkeldere lay-outs, dan raden wij aan om voor email via template de kiezen

Email via standaard document

Tekst afbreken

Het is soms verleidelijk om tekst handmatig af te breken als een regel niet mooi valt. Helaas betekent dit meestal dat die regel op andere schermgroottes juist te kort wordt en vreemd in de volgende regel over gaat. Een betere strategie is om de zinlengte wat te variëren, en de afbreking te laten vallen waar het nodig blijkt.

Uiteraard is het wel mogelijk om een handmatige afbreking toe te voegen aan het einde van een zin, zoals voor deze zin is gebeurd. Dat levert toch een natuurlijk verloop van de tekst op. U kunt hiervoor “gewoon” op Enter drukken voor een alinea-einde inclusief tussenwit, of op Shift+Enter voor een afbreking zonder extra wit.

Afbeeldingen naast tekst

Ook vroeger was het nog wel eens een probleem om een afbeelding naast een kolom tekst te krijgen zonder voor verrassingen te komen staan, en dat is nog steeds zo. Eén oplossing voor dit probleem is om de layout te laten wijzigen afhankelijk van de breedte van het leesvenster, zogenaamd responsive design. Op grotere schermen komt de afbeelding dan rechts van de alinea te staan, en op kleinere breedtes er boven.

Voor gebruik in e-mail is dit nog lastiger dan voor een gewone web-pagina, niet alleen omdat mailvensters sterker in grootte van elkaar verschillen dan browservensters, maar vooral omdat mailprogramma’s gevarieerder (en soms gebrekkiger) reageren op de normale manieren om een document op te maken.

Centreren

Als u tekst, afbeeldingen of andere elementen wilt centreren, is het in de meeste gevallen genoeg om op de knop Centreren in de knoppenbalk te drukken. Soms, met name in combinatie met responsive tabellen, staat het op kleinere schermen net iets netter als u in plaats daarvan de optie Responsive/centreren onder de knop Opmaken kiest. Voor grotere schermen doen deze twee opties het zelfde.