Hoe geef ik een nieuw echtpaar een eigen PE-nummer?

Als twee van uw leden uit bestaande pastorale eenheden in het huwelijk treden, zult u ze meestal als nieuwe, aparte pastorale eenheid willen zien, en dus een eigen PE-nummer geven. Er zijn in principe twee gevallen: ofwel beiden komen uit een bestaande pastorale eenheid en worden samen een nieuwe, ofwel een van beide partners komt uit een bestaande eenheid bij die van de andere in. Bovendien kunnen andere leden uit een bestaande eenheid mee worden genomen naar de nieuwe. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan kinderen uit een eerder huwelijk, die mee verhuizen naar een nieuwe echtgenoot of echtgenote.

Beiden komen uit een bestaande PE

In dit geval moet eerst een van beide partners uit de bestaande PE losgemaakt worden, en op zichzelf de nieuwe PE vormen. Meestal zal dit het toekomstige gezinshoofd zijn.

• U opent de relatiekaart van dit lid en klikt op het potloodje achter het huidige PE-nummer:

• Op het volgende scherm kiest u voor de optie Deze persoon als zelfstandig registreren, en klikt op Volgende.

• Op het scherm daarna vult u het gewenste nieuwe PE-nummer in, en klikt op Voltooien.

• Vervolgens gaat u verder met het volgende gedeelte.

Een lid moet bij een ander in de PE opgenomen worden

U hebt nu een pastorale eenheid waarin de nieuwe partner (mogelijk met andere leden) moet worden opgenomen – ofwel een bestaande PE, ofwel de PE die u zojuist hebt aangemaakt zoals hierboven aangegeven.

• U opent de relatiekaart van de tweede partner, en klikt op het potloodje achter het oude PE-nummer (zie boven).

• Op het volgende scherm kiest u Deze persoon treedt in het huwelijk/geregistreerd partnerschap en klikt op Volgende.

• U krijgt nu eerst een scherm waar u de gegevens van het huwelijk zelf kunt invullen:

• • Kies eerst met behulp van de zoek-knop de eerder losgekoppelde of al bestaande partner:

U kunt zoeken op verscheidene velden, maar meestal zal het het gemakkelijkste zijn om de naam te gebruiken. Dubbelklik op de regel van de gewenste partner om zijn/haar gegevens in het vorige scherm in te vullen.

• Vul vervolgens ook de soort verbindtenis (huwelijk/partnerschap) en datum en plaats van het burgerlijk huwelijk in. U kunt desgewenst ook gegevens van het kerkelijk huwelijk invullen. Klik dan op Volgende.

• Op het volgende scherm kunt u het adres van de nieuwe pastorale eenheid kiezen. Dit kan het adres van een van beide partners zijn, wat dan automatisch wordt ingevuld; of als beide partners samen op een nieuw adres gaan wonen, kunt u dat nieuwe adres hier invullen.

• Ook kunt u hier desgewenst gezinsleden meenemen naar de nieuwe pastorale eenheid. Klik tenslotte op Voltooien.
  • Beide partners, en eventuele gezinsleden, zijn nu samen in de nieuwe pastorale eenheid opgenomen, en hebben meteen het nieuwe adres gekregen.