Wanneer worden mijn incasso’s uitgevoerd? Kan ik die datum ook wijzigen?

Wanneer incasso’s worden uitgevoerd hangt ervan af of u achteraf of vooraf incasseert, en of u via uw eigen bank, of via een tussenpersoon als Buckaroo of MultiSafepay.

Buckaroo en MultiSafepay houden hun eigen regels aan. Bovendien betalen zij niet direct, maar in batches uit. De regels hiervoor kunt u vinden op hun website. De rest van dit artikel gaat over incasseren via de eigen bank.

Incasseert u achteraf, dus bijvoorbeeld begin september voor de incasso’s over augustus, dan is de incassodatum al verstreken en worden de incasso’s uitgevoerd op de eerstvolgende beschikbare incassodatum. Dit is in principe 5 werkdagen na de aanleverdatum voor een eenmalige incasso of de eerste van een doorlopende incasso, of 2 werkdagen na de aanleverdatum voor alle volgende doorlopende incasso’s.

Incasseert u vooraf, dus bijvoorbeeld eind augustus of begin september voor de incasso’s over september, dan wordt de datum van de toezegging aangehouden. Is een eenmalige toezegging ingevoerd met een datum van 20 september, dan zal hij op die datum worden uitgevoerd. Is een doorlopende, maandelijkse incasso ingevoerd met een begindatum van 20 januari, dan wordt ook per maand doorgeteld en zal de incasso voor september op 20 september worden uitgevoerd. Alleen voor de allervroegste data zal nog rekening gehouden worden met boven vermelde 5 en 2 werkdagen.

Datum wijzigen

Het kan voorkomen dat u een incasso wilt inplannen, maar nog niet laten uitvoeren. Bijvoorbeeld: u incasseert altijd rond de 10e van de maand, en uw relaties zijn daaraan gewend; maar dit jaar bent u van 1 tot 20 september met vakantie. Als u de week voor uw vakantie gaat incasseren, zouden uw relaties bezwaar kunnen maken. U zou dus rond 27 augustus de incassobatch voor september willen vastleggen, maar daarbij aangeven dat de incasso’s pas vanaf 10 september moeten worden uitgevoerd. Dit is nu mogelijk. Als u een incassobatch klaarzet, ziet u rechts een veld “Incassodatum”:

Als u dit veld leeg laat, worden de incasso’s uitgevoerd zoals hierboven beschreven. Voert u hier een datum in, dan wordt ervoor gezorgd dat alle incasso’s op of na die datum worden uitgevoerd, niet eerder. Incasso’s die al een latere incassodatum hadden worden hier niet door beïnvloed; die worden gewoon op hun geplande datum uitgevoerd. Alleen incasso’s die voor de aangegeven datum liggen worden uitgesteld tot de geplande datum.

Scroll naar boven